Welkom!

Lynn 2.0

Lynn 2.0 Lynn gaat op kamp! Ben jij al geweest? Ging het goed? Of was er toch een beetje gedoe?
Bij Lynn wel. Eigenlijk mocht Fenna niet mee, maar Lynn zorgt ervoor dat het wel kan. Kim is haar pilletjes vergeten. Waarvoor? En is Kim ook verliefd op Joeri? Dat was Lynn al. En wat kletsen al die meiden toch met elkaar op de slaapzaal. Waarover, over wie? Lynn vindt het lastig om er bij te zijn, erbij te horen.
Dan ligt er iemand op de rand van het zwembad. Lijkbleek. Is het een lijk? Of is ze alleen maar bleek. Wie is het en hoe is dit gekomen?
Spannend, herkenbaar, erger of juist minder erg dan jouw schoolkamp.
Voor alle meisjes.
En voor alle jongens!

http://ankekranendonk.nl/boeken/

Op reis met Kees

Op reis met Kees Alleen al van de schitterende illustraties van Annemarie van Haeringen word je enorm vrolijk. En dan moet je nog gaan lezen over Kees en zijn dieren in de boot. En over het wonderschone meisje Septimia. En de oude dame die daar zomaar op het landweggetje loopt.

Trouw (Leonie Breebaart) schreef: Kranendonk beschrijft Kees' avonturen grappig, eenvoudig en raak; ze moet geweldig goed hebben gekeken naar de motoriek van jongens, honden en wiebelige bootjes. Maar het knapste is toch hoe ze ons laat meeleven met Kees, met zijn bravoure en momenten van paniek....
De heldergekleurde illustraties laten je nog sterker meeleven.

Collega Edward van de Vendel schreef in zijn leestips: Ik denk dat Anke Kranendonk een van de schrijvers is die het dichtst bij de 'ziel' van kinderen staat. Als zij - bijvoorbeeld in haar nieuwe boek KAPITEIN KEES - een kind laat praten hoor je dat kind écht praten, en je denkt geen moment aan de schrijfster die dat in beweging heeft gezet..... En dan heb ik het nog niet eens gehad over die héérlijke, soepele, vrolijk stemmende tekeningen (in kleur) van Annemarie van Haeringen - en dat prachtige omslag. Ja, ik ben heel enthousiast.
http://edwardvandevendelleestips.blogspot.nl/


http://ankekranendonk.nl/boeken/

De leukste schrijftraining ooit

De leukste schrijftraining ooit WonderkamersHaarlem presenteert:
Schrijven op zaterdag (5 lessen)

Na een aantal schrijfworkshops van één dag, presenteert WonderkamersHaarlem vanaf 5 september 2015 een cursus op 5 zaterdagen, eens per 3 weken (behalve de herfstvakantie). Zwaartepunt ligt bij het schrijven voor kinderen.


Lees verder:

Schoolschrijver 2015

Schoolschrijver 2015 Afgelopen jaar was ik schoolschrijver op de Louis Bouwmeesterschool te Amsterdam West. Een heel fijne school met geweldige kinderen. We hebben geschreven, gepraat, gelachen, gelezen, voorgedragen, taart gegeten! Wat een feest. Kijk maar eens naar de foto's.

VUUR

VUUR Dit stuurde Luca me, een dag voordat hij tien jaar zou worden:

Hallo Anke,
Mijn vader was op zoek naar andere boeken van u omdat ik Vuur zo leuk vond.
Ik vond het een leuk en zielig verhaal, soms kreeg ik er zelfs tranen van.
Ik vind het goed/knap dat hij zijn geheimen vertelde.
Het geheimen potje wil ik ook wel thuis hebben.
Ik heb al een geheim aan mijn vader verteld.

Groetjes Luca, 10 jaar

http://ankekranendonk.nl/boeken/

Feest

Feest Lieve lezer,
 
Ik ben nu al meer dan 20 jaar schrijver. Verleden jaar was mijn jubileum en speciaal daarvoor heb ik mijn debuut herschreven. Mijn eerste boek heette: Van huilen krijg je dorst. Nu heet het boek: Voetballen in de hemel. Het thema is hetzelfde gebleven, maar het verhaal is uitgebreider. En het is schitterend geïllustreerd door Peter Paul Rauwerda!
 
Onderdeel van het feest is het Anke Kranendonkboekje waarin ik vertel hoe ik op de ideeën voor mijn Lemniscaatboeken ben gekomen. Het is een gezellig boekje geworden, vol  foto's. Je kunt ze bestellen bij Kelly@Lemniscaat.nl

Om de feestvreugdeblijvend te verhogen zijn er  weer posters beschikbaar van alle Lemniscaatboeken. Boekje en posters te verkrijgen bij kelly@lemniscaat.nl. Behangen maar!

 

Lynn! lief leuk lang lenig lastig lekker

Lynn! lief leuk lang lenig lastig lekker Lynn is er!
Lynn?
Nou, eigenlijk gewoon Linda. Linda Pinda. Buh, wat een naam. Linda wil Lynn heten! En ze wil anders zijn. Of niet. Ze wil gewoon zijn, doodgewoon. Net als… tja, als wie eigenlijk?
Wil je al een stukje lezen? Dat kan, lees Lynn!

de Volkskrant (Pjotr van Lenteren) schreef over Lynn onder andere: 'De bieb van de bovenbouw van de basisschool, de laatste jaren bepaald niet met kwaliteit verwend, heeft er een prachtpersonage bij.'

Trouw (Leonie Breebaart) schreef: 'Er valt opnieuw volop te genieten van Kranendonks swingende zinnen, ijzersterke dialogen en verrassende beelden: "Ik voel me soms net een dropmatje."

En Jaap van Jaap Leest schreef op zijn digitale recensiekroniek  (oa): "Lynn is een kameleon die op zoek is naar wie ze is en vooral hoe ze zich tot anderen verhoudt. Het knappe van Lynn! is dat er geen grote dingen gebeuren om die zoektocht te duiden.... De vormende periode van de puberteit is door Kranendonk raak neergezet.  Ze toont zich opnieuw een schrijfster die zich als geen andere in jonge meiden kan verplaatsen."

http://ankekranendonk.nl/boeken/


 

Optredens


Wil je Anke in de klas, op een feestje of ouderavond, ga dan  naar www.sss.nl

Voor het buitenland, lees dit:

Een stukje uit een voorstelling staat op you tube!

Liedjes

Liedjes
Even een gezellig liedje. De tekst is van mij, de muziek, zang en pianospel is van Shana Bossmann.


en nog een:

Interview

Interview Naar aanleiding van het verschijnen van Lynn! staat er een interview met mij in het HOI tijdschrift. Klik hier!

Al weer een tijdje geleden, maar toch fijn

In 7days werd Daar gaan we weer uitgeroepen tot een van de mooiste boeken van 2009: ‘Kranendonk schrijft puur en fris, alsof niemand ooit eerder over pubers schreef.’

Gekke bekken

Gekke bekken Shana en ik in het decor van onze peutervoorstelling. Na de fotosessie werden we een beetje melig.
foto's van de voorstelling zie je hier.

De voorstelling als zodanig spelen we even niet. Maar wil je ons samen boeken,  zodat ik voorlees en wij samen liedjes zingen over de boeken, dan kan dat bij www.sss.nl. Voor elke bouw hebben we voorleesfragmenten en liedjes genoeg!

Ik ga weg

Ik ga weg 'Ik ga weg,' zei mijn buurmeisje, toen ze bij me in de tuin stond en ze schopte een dennenappel tegen het schuurtje.
In no time hadden ze hun koffers gepakt, mijn lieve buurtjes. Speciaal voor hen schreef ik dit boek en kreeg een groot kado terug: de vier kinderen hebben een film van het boek gemaakt! Ze hebben zelf het scenario geschreven, het storyboard gemaakt, een paard geregeld, die de hoofdrol kon spelen, zelf ook gespeeld en gemonteerd en ingesproken. Een ontroerend document over de impact van een plotselinge verhuizing.

http://ankekranendonk.nl/boeken/

Zitvlees

Zitvlees Ik zou wel willen, maar mijn billen willen niet.
Lieve lezer,
De meeste schrijvers krijgen vroeg of laat RSI, dan heb je pijn aan je pols en arm en schouder. Je hebt te ingespannen geschreven, waardoor je een tijdje niet kunt werken. Dat is pech, want wat moet je anders doen? Met de hand schrijven, of je verhaal aan een typiste vertellen, of een spraakcomputer kopen: je vertelt het verhaal en de computer schrijft automatisch.
Andere schrijvers krijgen hoofdpijn van het denken.
Maar ik krijg een zere kont!
‘Mevrouw, u heeft geïrriteerde billen,’ sprak de huisarts. ‘U heeft helaas geen zitvlees, u zit niet op spek, maar op botjes, en dat gaat pijn doen.’
De dokter gaf me een tip: ‘Staat u eens wat vaker op van uw stoel en loop wat rond.’
Toen brak mijn klomp.
Ten eerste: ik doe enorm mijn best om geen moddervette tante achter de pc te worden, iemand die met overhangende billen op een stoel hangt. Dus ren ik en zwem en doe dit en dat en eet niet de hele dag drop en bitterballen en een kapsalon (= patat met een heleboel smurrie erbij). Ik doe heel erg mijn best om maar een beetje op gewicht te blijven. Dat moet ook van de overheid: “Pas op overgewicht!”
Maar niemand heeft mij verteld dat je van gewoon, normaal, gewicht geïrriteerde billen krijgt!

Ten tweede: heb je wel eens van ADHD gehoord? Dan kun je niet de hele dag stilzitten. Je krijgt pilletjes tegen het wiebelen. Ja ja, en dan ben je 50 jaar, en zijn je botjes versleten en word je aangeraden om veel op te staan en heen en weer te lopen.
Natuurlijk snap ik dat sommige kinderen heel blij worden van het slikken van een pilletje. Maar alle andere kinderen wil ik toch vooral het volgende aanraden: Zegt je juf of meester tegen je dat je niet mag opstaan en moet blijven zitten, antwoord dan met: ‘Juf, ik zal wel moeten, anders krijg ik geïrriteerde billen.’

Ken je deze twee al?

Ken je deze twee al? Lieve lezers,
Je hebt een tijd niets van me gehoord. Dat komt omdat ik me dit jaar de blaren op de vingers heb geschreven. Vier nieuwe boeken! Twee ervan zijn inmiddels verschenen: Verdwaald in Amsterdam en Ellende in de klas.
Twee heeeeeeel dikke boeken zijn nog niet klaar, die liggen te sudderen in een jus van inspiratie en tien kilo geduld die ik besteld heb bij de Apotheek. Willen jullie er een beetje van? Je kunt het gratis bij mij afhalen. 
Hoe ziet geduld eruit? Wit, eigenlijk doorzichtig. Als je het ziet word je rustig, dan glijdt de stress vanzelf van je af, er gaat een lichtje branden, je begint te stralen en je voelt je: chilllll. 
Heerlijk hè, dat je vakantie kunt gaan vieren in de wetenschap dat er over een poosje wéér een boek van Anke Kranendonk zal verschijnen. En ondertussen kun je vast alle boeken van mij lezen die al verschenen zijn. Meer dan heel veel, dus je kunt lekker vooruit. Fijne vakantie!
Lees verder op nieuws.

http://ankekranendonk.nl/boeken/

Op ontspanning

Op ontspanning Lieve lezer, terug van weggeweest. Raad jij maar eens waar naar toe en wat ik heb gedaan: Precies, ik ben op zonnebloem-oliekamp geweest. Eigenlijk heet dat een “ontslakkingskuur”. 
Ik zal je vertellen wat het betekent: een hele week lang drink je alleen maar zonnebloemolie. Dat doe je in een warm land. Vervolgens ga je op een matras liggen en doe je je mond open. De zon schijnt dan naar binnen, waar heel veel olie ligt. Die olie wordt warm, gaat pruttelen en uiteindelijk koken. Zo worden alle overbodige beestjes (bacteriën) in je lichaam gedood. Die poep je uit (echt waar!) En dan word je superslank! En je huid gaat glimmen, je ogen gaan stralen, je oren gaan minder hangen, je haren gaan krullen, je tenen gaan weer recht staan, etcetera etcetera. Wat een vreugd! Dit heet dus een ontslakkingskuur.

Maar het idee dat er binnen in mij allemaal slakken zitten, waarvan de beestjes zich langzaam terugtreken in hun huisjes, en ze via kronkelige kanalen naar beneden kletteren en mij via gaatjes verlaten - buh! Stel je voor, komt er ineens een slak uit je oor…
Mevrouw, is dat echt waar?
Ach lieve lezer, een paar zonnebloemen en een vleugje fantasie… 
Ik ben er weer helemaal klaar voor. Het nieuwe seizoen gaat van start, ik ga weer lekker schrijven, veel scholen en bibliotheken bezoeken om mijn mooie verhalen te vertellen, en keurig op tijd alle mails die je me stuurt, beantwoorden.
Ik wens je een mooi nieuw jaar toe en hoop dat je weer veel gaat lezen.
Of er nieuws is? Kijk maar snel!

Gestolen

Gestolen Pssst, heb je wel eens wat gepikt? Een dropje in de winkel, een euro uit je moeders portemonnee, een lippenstiftje, een koelkast, een rolgordijn voor je dakkapel?
Wist je dat heel veel kinderen pikken? Dat het de spuitgaten uitloopt, dat winkeliers er boos en verdrietig van worden, dat ze hun kapper niet meer kunnen betalen omdat ze blut zijn, en nog veel meer ellende.
Lees maar.

Ik heb het boek geschreven omdat ik een artikel in de krant las: 143 tieners opgepakt wegens winkeldiefstal. Ga maar gauw naar de winkel om het boek te…. Vergeet je geld niet!

http://ankekranendonk.nl/boeken/

Kapotte prijs

Kapotte prijs Ik kreeg een prijs voor Gestolen, een prachtig beeldje, een oorkonde en een bos bloemen.
Het beeldje stond in de vensterbank. Nu ligt het...

Deze website

Deze website is ontworpen door Raga Paape.
Duncan en Tim van  www.projectfive.nl hebben deze website gebouwd. Het is de meest gebruiksvriendelijke site die je je kunt bedenken. Ik maak graag reclame voor deze krachtpatsers!
En die foto is genomen in de grote bibliotheek van Amsterdam!


Een lieve groet van